Brassbandet på Baggesen - en solstrålehistorie

55 elever fra 5. klasse har 'brassband' på skoleskemaet

Baggesenskolens brassband opvarmede for de tredobbelte Danmarksmestre ”Concord Brass Band”

Det er ikke mange folkeskoler i Danmark, der kan bryste sig af at have sit helt eget brassband, men det kan Baggesenskolen i Korsør, der i samarbejde med Slagelse Musikskole har tilføjet ”Brassband” som en del af 5. klassernes skoleskema. Onsdag aften kulminerede samarbejdet med dette års 5. klassers allerførste koncert, hvor de opvarmede for et af Danmarks allerbedste og ældste brassband, for forældre.

Man kan nærmest mærke sommerfuglene, der basker i børnemaverne, så snart man træder ind i den store sal på Baggesenskolen. 55 elever mellem 10-12 år sidder klar på gulvet med deres messinginstrumenter og nerverne helt uden på tøjet. Nogen taler stille med hinanden, andre vinker ivrigt til forældrene, der fylder stolerækkerne i salen og stolte fotograferer deres børn. Det er formodentligt første gang for enhver elev i denne 5. klasse, at de spiller koncert – og så endda som opvarmning for eliten indenfor danske brassbands – nemlig ”Concord Brass Band”. Men 5. klasserne på Baggesenskolen er ikke kommet let til denne dag, hvor den første koncert skal spilles – for de har øvet sig, meget og hårdt.

Et samarbejdsprojekt mellem Baggesenskolen og Slagelse Musikskole

Samarbejdet mellem Baggesenskolen og Slagelse Musikskole om at tilbyde brassband som en del af skemaet i 5. klasserne blev etableret i 2016. Udgangspunktet for samarbejdet var i begyndelsen af tilbyde de tre 5. klasserne musisk træning i hver én lektion om ugen. I dette skoleår er projektet med erfaringer fra sidste år blevet rettet til. Det betyder, at 5. klasserne i år undervises to gange om ugen og i alt i to lektioner for hver klasse.

I brassband underviser to lærere, Sune Wedam og Tim Ewe, fra musikskolen på instrumenter, som er udlånt derfra. Hver elev i 5. klasse har mulighed for at tage deres instrument med hjem og øve sig. Målet med projektet er, at eleverne skal lære et instrument rigtig godt at kende og kunne spille sammen med sine klassekammerater i ét orkester. Som led i projektet undervises der både i musikteori og praksis. Hver 5. klasse er ledet af en musikskolelærer og en musiklærer fra Baggesenskolen. Musikskolelærer Sune Wedam fortæller om projektet: ”Dét at børnene ’får flere kilometer i munden’ gør en verden til forskel, og så er det et helt afgørende succeskriterium for dette projekt, at der er en lærer fra Baggesenskolen knyttet til undervisning. Vi har det, man kalder kompagnonundervisning. Det vil sige, at folkeskolelæreren tager sig af klasserumsledelse og musikskolelæreren underviser i dét at lære at spille på et instrument. På den måde supplerer vi i dette samarbejde hinanden rigtig godt. På nuværende tidspunkt er vi lige så langt i år nu, som vi var efter et helt år med sidste 5. klasse. Så vi kan med rette sige, at vi i år er blevet bedre alle sammen – og udbyttet i dette projekt er for alle involverede, især for børnene, mangedoblet.”

Leder på Baggesenskolen, Helle Haim, er helt enig med musikskolelæreren Sune i, at projektet i år for alvor har taget fat og fart. ”På Baggesenskolen er vi meget begejstret for projektet, hvor vi oplever, at børnene virkelig engagerer sig. Et særlig betydningsfuldt afkast af samarbejdet er, at børnene lærer, når man øver sig på noget, så bliver man bedre. Dette kan direkte overføres til alle andre fag i folkeskolen. Samtidig tilbyder musikken et forpligtigende fællesskab, som på alle måder er alletiders for børnene at opleve at være en del af. Vi håber på Baggesenskolen, at børnene får lyst til at fortsætte med musikken som elever i Slagelse Musikskole og f.eks. Slagelse Garden – også når de er færdige med brassband på skoleskemaet i 5. klasse”.